Akire büszkék vagyunk

A budapesti sportélet egyik sikeres utánpótlás bázisa a Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület. Itt 1995 óta öt sportágban (súlyemelés, sumo, darts, erőemelés, és szabadidősport) több százan sportolhatnak napi rendszerességgel. A legeredményesebb szakosztály a súlyemelés, ahol több mint ötven igazolt versenyző szállítja versenyről versenyre a kiváló eredményeket. Már a sokadik tehetséges generációt neveli ki a kiváló szakmai stáb. Most a tizenöt éves ifj. Szűcs Endrét mutatjuk be, aki az elmúlt évben szerezte meg a szakosztály 65. Országos Bajnoki címét.
Endre, alig múltál 15 éves és több sportban is, a legjobbak között tartanak számon hazánkban. Honnan ered ez a sportszeretet?
Valójában maga a sport fedezett föl, hiszen három éves korom óta napi rendszerességgel sportolok.  Épp, hogy elkezdtem járni, már az edzőtermekben találtam magam, követve nővéremet. Mindketten a Honvédba jártunk judo edzésekre, rendszeresen megfordultunk súlyemelő, kézilabda, úszó edzéseken is. Sok szép emlékképem van, ezekről az időkről, hiszen ekkor még a játék volt előtérben. Talán ez is sokat segített abban, hogy a sport lett az egyik legjobb barátom.

Mesélj nekünk eredményeidről. Milyen sportágakban milyen eredményeket értél el?

Hét éves voltam, mikor nővéremmel úgy döntöttünk, hogy a súlyemelést választjuk, ami adott volt, hiszen édesapánk révén ebben a sportágban is otthonosan mozogtunk. Végigjártam a szokásos ranglétrát és 2012-ben Serdülő Országos Bajnoki címet szereztem a +85kg-os kategóriában. A győzelemhez 248kg-os összetett eredményre volt szükség. Ugyan ebben az évben, Sumo Európa Bajnokságon az U16-os korosztályban, a +100kg-os súlycsoportban az első helyezést értem el. Tagja vagyok korosztályom válogatottjának, mindkét sportágban.

A sport területén fejlődésed töretlen és mondhatjuk sikeres vagy. Tanulmányaid során milyen eredményeket értél el?

Az általános iskolai tanulmányaim során több informatikához kapcsolódó versenyen vettem részt és ezekben nyertem is. 2012 szeptemberétől a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola lett a második otthonom. Büszke vagyok, hogy e neves iskola tanulója lehetek, és itt is rendszeresen részt veszek tanulmányi versenyeken. Próbálok ugyan olyan türelemmel, kitartással, céltudattal tanulni, képezni magamat, iskolai versenyeken szerepelni, mint azt már egy évtizede a sportversenyeken megszoktam.

Térjünk vissza a sportra. Milyen élményeid vannak, mire emlékszem vissza a legszívesebben?
A sportnak köszönhetően több mint tíz ország kultúrájába, sportéletébe nyerhettem betekintést. Izgalmas dolog, amikor a tankönyvben tanultakat a saját szemmel láthatom és tapasztalhatom. Mindig nagy élmény, különböző országokban helytállni, majd a versenyek után ismerkedni a helyi szokásokkal, és gasztronómiával. Minden egyes verseny örök emlék, amely tartalmazott sikereket, és nehéz pillanatokat is. Mélyen érintett, amikor Boszniában a háborús helyszíneken jártunk. Egyik kedvenc helyem a Baltikum, ahol az emberek barátsága, vendégszeretete, a tengerpart okozott maradandó emléket. A versenyek hangulata mindig megragad és ösztönöz az előrelépésre, de mindemellett a külföldi ételek ízeire is szívesen emlékszem vissza.

Hogyan tudod összeegyeztetni, a sportot a tanulással?


Véleményem szerint egy sportoló személyiségének igen színesnek kell lennie, hiszen több téren is kell bizonyítania rátermettségét. Edzéseken, versenyeken más az elvárás, és a közösség, mint az iskolában és a családban. Egy igazi sportoló tiszteli, segíti és alázattal fordul társai felé. Nekem a tisztelet, a társaim segítése és az alázat, amely tulajdonságok rengeteget segítettek kapcsolataimban, a sporton kívül is. Mindenhol igyekszem a maximumot adni, ebben edzőm és sporttársaim, az iskolában tanáraim és osztálytársaim, a családban szüleim és testvéreim segítenek. Naponta több órát kell utaznom az edzéseimre. Ezt az időt is igyekszem kihasználni, és mindig nálam van az aktuális tanulnivaló.

Mit vársz a jövőtől? Terveid? Céljaid sportban, tanulásban?
Szeretnék az ez évi ifjúsági súlyemelő Európa Bajnokságon részt venni, és bekerülni a legjobb nyolc közé. Továbbá minél több utánpótlás világversenyen részt venni, és legalább egy érmet szerezni. Ennek elérése érdekében szeretnék minden évben tíz-tizenöt kg-ot fejlődni összetettben. A 300kg-os bűvös összetett eredményt, 18 éves koromra el szeretném érni. Ehhez sokat kell edzenem, és fejlődnöm, amiért mindent megteszek. Az iskolámban magas szintű az oktatás, így biztosítva van a későbbiekben a sikeres egyetemi előmenetelem. Addig is szeretnék képességeimhez mérten jól tanulni, és mindemellett sporteredményemmel iskolám hírnevét öregbíteni.

Biztosan sok segítséget kaptál céljaid elérésében. Itt a lehetőség, mutasd be őket!
Ez valóban így van, először is szeretnék köszönetet mondani családomnak, sportbarátaimnak, edzőmnek, akik mindig támogattak, segítettek. Külön szeretném kiemelni, az Arany János Általános Iskolai tanáraimat, közülük is a volt osztályfőnökömet, Fóris Ágnest, akire a mai napig számíthatok. Nagyon szerencsés vagyok, hiszen jelenlegi iskolámban a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában is megértőek a tanáraim, így a tanulás mellett a sportban kitűzött céljaim elérése előtt sem lehetnek akadályok. Ebben maximálisan számíthatok Nagyné Endrényi Flóra osztályfőnök tanárnőmre, aki megérti és segíti a sportbéli fejlődésemet.

Gratulálunk eredményeidhez, és kívánjuk, váltsd valóra terveidet!!

Kókai Zsolt

 

This entry was posted in Riport and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *