Soroksári sumo-sok(k)!!!??

2009. augusztus 21-23 között került megrendezésre a svájci Renens városában az idei évi Sumo Európa-Bajnokság. A magyar válogatott kerettagja volt a Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület, Sumo Szakosztályának kiváló versenyzője, Murcsik Ferenc, aki a 7. helyet ért el a bajnokságon, őt kérdeztem a sportról, az élményeiről, a terveiről.
– 2003 óta vagyok a SOSE tagja – feleli arra a kérdésemre, hogy mióta sportol.
– 2004 januárjában vettem részt az első sumo versenyemen, az Érd Kupán. Mivel tapasztalatlan és fiatal voltam a mezőnyben, hamar kiestem a megmérettetésben – meséli. – Első komoly sikeremet 2005-ben értem el, amikor Bacsó Barnabással és Murcsik Gáborral egy csapatban 2. helyezést értünk el az Országos Bajnokságon. Az elkövetkező versenyeken már egyéniben is sikerült dobogóra kerülni és érmeket gyűjteni – emlékezik vissza.
Mikor legemlékezetesebb emlékéről kérdeztem csillogó szemekkel a következő történetet adta elő:
– Idén januárban, az Érd Kupán esett meg, hogy a második fordulóban egy nálam évekkel idősebb és “méretesebb” bolgár indulóval szemben kellett mérkőznöm. Miután a dohióra (megj.: így nevezik japánul a sumo küzdőteret) léptem nekirontottam, ám ő sikeresen megkontrázta az akciómat. A végén azonban mikor a kör szélére vitt kifordítottam, így megnyertem a mérkőzést. A több száz fős publikum hosszas, hangos tapssal “gratulált” nekem. Ezután tudtam csak meg, hogy az előző évi Európa-bajnokot sikerült megvernem. Ezen a győzelem miatt nyertem indulási jogot a kontinens viadalon – fejezi be visszaemlékezését.
Meglepő választ szolgáltatott, amikor az Európa-bajnokságon való indulás egyediségéről érdeklődtem: – Nem én vagyok az első, aki soroksáriként indul a megmérettetésen: 2003-ban Kutlán Edina bronzérmet szerzett a kontinensbajnokságon, Tukarcs Viktória két ízben (2005 és 2007), míg Szűcs Petra egyszer (2007-ben) méretette meg magát.
Legvégül a sumoval kapcsolatos sztereotípiákkal kapcsolatos kérdéseimre reagált: – Vannak különbségek a TV-ben látható profi sumo és az amatőr változata között. Az amatőröknél különböző kor és súlycsoportok vannak, így a versenyeken elindulhatnak 10 éves, 20 kilós lányoktól kezdve, a megtermett, igazi nagydarab indulókig bárki. Nem az a fontos, hogy a versenyző mennyire kövér, hanem, hogy mennyire gyors, erős és képes kiismerni az ellenfelét. Igazából csak ajánlani tudom a sumot mindenkinek – fejezi be az interjút Murcsik Ferenc.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *